Mięśnie brzucha

Moderator: COPACABANA

Mięśnie brzucha

Postprzez PAVAO 23 lut 2010, 11:15

Chcę wyrobić mięśnie brzucha ale jednocześnie mam skrzywiony, zniszczony i rozpadający się kręgosłup. Jak robię tradycyjne brzuszki to potem żeby normalnie funkcjonować (ból pleców w odcinku lędźwiowym) muszę używać cudownych maści. Więc potrzebne mi ćwiczenia żeby wyrzeźbić brzuch i nie zajechać kręgosłupa. Będę wdzięczny za wszelkie rady.
&%%$$$^&$##^#^&^&&$W# - a to było o lekarzach, pisownia nieoryginalne bo by mnie Prezes zabanował :mrgreen:
PAVAO

Re: Mięśnie brzucha

Postprzez Gregor 24 lut 2010, 08:10

Jeżeli chodzi o odcinek lędźwiowy wystarczy wykluczyć mięsień biodrowo-lędźwiowy i po kłopocie :)
Brzuszki:
- stopy na podłodze bliżej pośladków, kąt w kolanach mniejszy niż 90 stopni i to cała filozofia.
- nie wolno Ci robić ćwiczeń wykonywanych samymi nogami (trzymanie ich nad podłogą, nożyce, itp)
www.masuje.eu - zapraszam
Gregor

Postprzez karolbe 25 lut 2010, 20:03

Z tego co wiem, trzeba rozwijać brzuch i dolne partie pleców symetrycznie.
Najlepiej udać się do jakiegoś rehabilitanta który ma trochę doświadczenia na przykład z ciężarowcami . Ktoś taki kto nie tylko masuje ale potrafi zalecić ćwiczenia, takie które dadzą efekt.
karolbe

Postprzez Gregor 26 lut 2010, 10:02

Kolega się pytał jak ma robić brzuszki i nie masakrować kręgosłupa. Nie pytał o terapię na kręgosłup i nie chwalił się jakie to skrzywienie kręgosłupa. Żeby z kręgosłupem było wszystko cacy powinien mieć zachowaną równowagę napięcia między wszystkimi mięśniami trzymającymi postawę, a nie tylko brzuch i dolna część pleców. Rzeczywiście powinien się udać z tym do specjalisty
www.masuje.eu - zapraszam
Gregor

Postprzez PAVAO 26 lut 2010, 19:50

Żeby z kręgosłupem było OK to:
- w podstawówce powinny być odpowiednie ławki
- jak się dorastało, to nie trzeba było udowadniać całemu światu ile można dzwignąć
- trzeba było też olać robotę, gdzie żaden sprzęt nie mógł podjechać do maszyny i klocki ważące 150-200 kg trzeba było wrzucać ręcznie sposobami rodem ze starożytnego Egiptu.
Z pewnych rzeczy człowiek zdaje sobie sprawę zbyt późno. Jeżeli możecie rozwinąć temat, będę wdzięczny. Wizyta u lekarza jest dla mnie natomiast nierealne, ponieważ delikatnie mówiąc ciśnienie mi skacze.
PAVAO

Postprzez karolbe 27 lut 2010, 01:51

Z lekarzami to jest rożnie jeden tak drugi tak. Ja natomiast pisałem o rehabilitancie a to różnica, także nie ma co się uprzedzać ;) jeśli ma doświadczenie w pracy z zawodnikami jakiś siłowych sportów to warto, a ty kogoś w warszawie pewnie bys chcial ?
karolbe

Postprzez PAVAO 27 lut 2010, 19:18

A jeśli nie ma doświadczenia to jest kaszana.
Przydałby się ktoś kumaty w wawie, żeby mnie trochę naprawię, bo z ostatniej rehabilitacji nic nie wyszło, a teraz mi jeszcze kolano pada.
PAVAO

Postprzez heniek004 28 lut 2010, 00:41

PAVAO napisał(a):A jeśli nie ma doświadczenia to jest kaszana.
Przydałby się ktoś kumaty w wawie, żeby mnie trochę naprawię, bo z ostatniej rehabilitacji nic nie wyszło, a teraz mi jeszcze kolano pada.

Ja mam rehabilitanta na Puławskiej. Zajmował się moim kolanem i łokciami, jak do niego chodziłem, to zawsze miał klientów, umawianie pierwszej wizyty na 2-3 tygodnie w przód wtedy było, więc chyba nie tylko ja byłem zadowolony.
Za każdym razem wymagał ode mnie opinii lekarza ( kolano, łokieć ), usg, itp. Nie miałem zastrzeżeń. Za maltretowanie moich stawów brał 60 czy 80.
Kto stawia sobie za cel doskonałość, osiąga więcej niż przeciętność.
Kto stawia sobie za cel przeciętność, nie osiągnie nawet tyle.
heniek004

Powrót do Porady